Restauranger och nattklubbar på Kreta

restaurants-crete

Mat och restauranger är en viktig del av den kretensiska kulturen och livsstilen. Restaurangbesök handlar inte bara om maten, utan även om de sociala aspekterna av att äta tillsammans med vänner och släktingar. Som i den största delen av Grekland, är måltiderna strukturerade enligt behovet att komma undan under den varmaste tiden på dagen. Lunch brukar vara vid ungefär 14.00 och följs av en siesta. Middagen börjar inte förrän 21.00 och fortsätter till sent på natten. På Kreta brukar man traditionellt beställa många olika rätter och dela med sig av till varandra vid bordet. Måltiderna börjar sent och är långdragna historier som inbegriper massor av samtal och ofta även lite vin.

Genom åren har den kretensiska kosthållningen fått mycket uppmärksamhet på grund av sin hälsosamhet. Kombinationen av olivolja, färsk frukt och grönsaker, spannmål och andra färska, lokala produkter har visat sig vara en välbalanserad kost med gynnsamma effekter på hälsan. Färska, lokalodlade grönsaker är det viktigaste inslaget i den traditionella, kretensiska kosten.. Kretensiska rätter är inte fantasifulla; de är fräscha, goda och serveras i generösa portioner

De av er som rest i andra delar av Grekland kommer att lägga märke till många likheter hos rätterna. Emellertid, eftersom kretensarna är stolta över sin unika kultur och livsstil, är maten inget undantag. Som exempel har den alltför välkända grekiska salladen på många tavernor på Kreta blivit utbytt mot den kretensiska salladen, som inte innehåller fetaost, utan istället lokala ostar som producerats på Kreta.

Öppettiderna för restauranger och tavernor på Kreta varierar med årstiden. De flesta restauranger har öppet för lunch och middag under sommarmånaderna och håller vanligen öppet till sent på natten.

Restaurangerna på Kreta är talrika och varierade. Här är ett urval av några av de bästa:

Ferryman Tavern

The Ferryman är en restaurang som alltid är popular. Den har utsikt över den vackra viken Elounda och serverar rejäla, traditionella kretensiska rätter, varav fiskrätterna är särskilt värda att nämna. Personalen är vänlig och hjälpsam, och det är inte konstigt att man måste boka i förväg för att kunna vara säker på att få bord. Detta är en av de restauranger som ni kommer att besöka mer än en gång.

Adress: Akti, Elounda, Kreta 72053 Telefonnummer: +30 28410 41230

Olondi

Olondi är en bra, mångsidig restaurang. Maten är utsökt, fräsch, vackert upplagd och priserna är mycket rimliga. Vinlistan är utmärkt, vilket inte alltid är fallet i Grekland. Personalen på Olondi är vänlig och mycket förekommande. Men det bästa med Olondi är läget. Restaurangen ligger vid den fridfulla stranden i Elounda-viken; det är det perfekta stället för en informell lunch eller middag. Restaurangen och dess omgivningar förvandlas till en romantisk plats på kvällarna, då det är helt magiskt att sitta på Olondi och se solen gå ned över viken.

Adress: Harbour Front, Elounda, Kreta Kontakt: +30 2841041040

The Balcony

The Balcony serverar ett urval rätter från det grekiska köket, medelhavsköket samt mexikanskt inspirerade rätter. The Balcony serverar traditionell kretensisk mat, och kreativa och unika varianter på några traditionella grekiska rätter. Maten som serveras på The Balcony är unik och kreativ, både i fråga om uppläggning och smak, miljön är mysig och chic. Priserna är lite högre än på en genomsnittlig taverna på Kreta, men restaurangen är väl värd ett besök.

Adress: 19 Fountalidou St, Sitia, Kreta Kontakt: +30 06973002281

The Olive Tree Restaurant

En av de mest pittoreska miljöerna på hela Kreta. Den ligger bokstavligt talat på stranden, helt ute i det fria, och maten är i nivå med den förstklassiga utsikten. Det finns inget mer idealiskt eller romantiskt än att sitta på restaurangen ‘the Olive Tree’ och äta den utsökta kretensiska maten, som lagats av färska lokala produkter, tillsammans med ett glas vin eller två. Restaurangen ‘The Olive tree’ har några utmärkta viner på menyn, dessutom till rimliga priser. En väl dold pärla, som inte syns från gatan, utan ligger direkt på stranden Platanias bakom Hotell Rania. Den bästa solnedgångsutsikten får man från denna restaurang.

Adress: Platanias bakom hotellet Rania, Kreta Kontakt: +39 28219 68849

Kritamon

Kritamon är en oupptäckt pärla. Denna underskattade restaurang ligger vid slutet av en idyllisk kullerstensgata, bakom torget i den charmiga byn Archanes. Miljön på Kritamon är pittoresk och restaurangen ligger i ett sandstenshus med sittplatser både utomhus och inomhus. Maten kan bara beskrivas som utsökt, fräsch och visuellt aptitretande. Oföränderligt god mat och utmärkt service. Ni kommer definitivt att vilja komma tillbaka till Kritamon. Portionerna är generösa och priserna är mycket rimliga. Köksmästaren Dimitris sätter en ära i att använda de färskaste, ekologiska lokala produkterna i kombinationer som framhäver den perfekta smaken hos varje rätt.

Adress: Main Square, Archanes, Heraklion Kontakt: +30 2810 753092

Nattliv

Kreta har utnämnts till en av Greklands “Party-öar” och dess nattliv har beskrivits som vibrerande och varierat. Denna beskrivning kanske kommer som en överraskning för många som har besökt ön Kreta, för de som kommit till Kreta på jakt efter lugn och ro och avkoppling har funnit det. Denna kontrast beror främst på att Kreta erbjuder båda delarna, där finns ett överflöd av barer, klubbar, musikställen, restauranger och beach parties, men besökare har även tillfällighet att koppla av och varva ner, utan att känna det som om ett oönskat party pågår i varje hörn (som på vissa andra av de grekiska öarna).

Följande sammanfattning av nattlivet på Kreta utgör förhoppningsvis den information ni söker, men de bästa rekommendationerna är de som ortsborna står för. När ni är på Kreta, fråga restaurang- eller hotellpersonalen var de populära inneställena är för den typ av nattliv ni letar efter, och de kommer definitivt att vägleda er åt rätt håll.

Hersonissos och Malia

Folk beger sig till Kreta av många olika anledningar, några är där för att utforska ön, andra för sightseeing, medan många helt enkelt är där för att festa. Om ni valt att resa till Kreta för att festa om ordentligt, ska ni bege er till Kretas östra kust till städerna Hersonissos och Malia. Dessa två platser är välkända för sina många klubbar och barer och sin intensiva partyscen. De är designade för att sörja för de tusentals nöjeslystna turister som befinner sig där vid varje given tidpunkt. På grund av problem som ibland orsakats av utländska besökare under tidigare år, har man tagit i med hårdhandskarna mot bråkigt uppförande. Populära klubbar i Malia inkluderar ’Candy Club’ och ’Factory’. Om larmet och kaoset i dessa partystäder inte pssar dig, ge inte upp, Kreta har något för alla smakriktningar. Alla stora och medelstora städer på Kreta erbjuder ett urval av klubbar, barer, musikställen, underhållningställen, restauranger och kaféer för att tillgodose alla önskemål.

Följande områden har ett stort urval av nattliv tillgängligt för dig:

Chania / den gamla hamnen

Chania erbjuder ett överflöd av kaféer, barer, klubbar och restauranger. En annan väldigt populär aktivitet på kvällarna i Kreta är att besöka en friluftsbiograf. Det finns två friluftsbiografer i Chania och de är:
Attikon Open Air Cinema – Adress: El Venizelou 118, Chania Kontakt: +30 2821040208
Kypos Open Air Cinema – Adress: Dimokratias, Kipos, Chania Kontakt: +30 2821041429

Strandbarerna vid Platanias och Agia Marina

Både Platanias och Agia Marina är kända för sina strandbarer och beach parties. Två av de mer populära strandbarerna på Kreta är ’Illios and Amos’ och ’Destil Beach Club’ som båda ligger vid Agia Marina. Dessa ställen är extremt populära, särskilt hos ortsborna. Båda ställena erbjuder en blandning av grekisk och utländsk musik och har en härlig sommarstämning. Dessa barer har den perfekta kombinationen av sol, hav, drinkar, dans och nöjen.