Sevärdheter på Kreta

attractions-crete

Aquaworld Aquarium

Aquaworld grundades år 1995. Det inhyser både lokala och främmande havsdjur och reptiler, inklusive grön havssköldpadda (Chelonia mydas), oäka karettsköldpadda (Careta caretta) och jättesmaragdödla (Lacerta tilineata). Ett besök på Aquaworld är underhållande och lärorikt. Om ni kommer dit vid rätt tidpunkt, kan ni interagera med djuren, och vissa besökare får till och med chans att mata dem. Aquaworld sätter en ära i att inhysa djur som redan har fångats eller är sjuka, och oönskade eller övergivna djur.

Adress: Filikis Etirias 7, Limani Hersonissos, Kreta, Grekland Telefonnummer:+30 28970 29125 Öppettider: 1 april till 31 oktober, dagligen från 10.00 – 18.00 (insläpp senast 17.15) Entrepriser: Vuxna 6€, barn 4€

Sasteria Allmänt observatorium, planetarium och konstworkshop

Ett verkligt unikt och magiskt koncept; Sasteria erbjuder många olika upplevelser, inklusive konstworkshops, observatorium och planetarium, organiserade vandringar och även inkvartering vid behov. Sasteria drivs av två mycket gästfria värdar och har blivit ett populärt utflyktsmål för människor som besöker Kreta. Det är viktigt att boka in besöket på Sasteria i förväg.

Adress: Agios-Stefanos, 72055, Kreta, Grekland Telefonnummer: (mobil) +306945143787; (hem) +30 2843052053 Öppettider: Sasteria håller öppet dagligen, men besök måste bokas i förväg Inträdespriser: kostnaden varierar beroende på vilken kombination av aktiviteter som ni önskar delta i. Priserna börjar vid 11€.

Finikia Ridtur till häst

Detta är en underbar dags- eller kvällsutflykt som ni kan delta i om ni besöker Kreta. I ridturerna ingår sakkunnig instruktion och träning i att rida till häst, samt en ridtur genom bergen med guide för att utforska några av de lokala byarna. Paketerbjudanden kan även inkludera lunch eller middag samt transport till eller från er inkvartering. Under vintermånaderna finns ett antal unika utflykter tillgängliga, varav vissa inkluderar övernattning i olika byar. Ett roligt och unikt äventyr väntar er hos Finikia-stallet. Det finns utflykter som lämpar sig för olika nivåer, från nybörjare till medel och avancerade.

Adress: 1st Equestrian Center Finikia, Heraklion, Kreta Telefonnummer: +30 2810317497 eller e-post info@hersonissos-horseriding.com Öppettider: Exkursioner och ridturer finns tillgängliga året runt. Fråga om de olika utflykterna när ni bokar biljett. Vissa ordnas på dagtid, andra på kvällen och några inkluderar övernattning. Kostnad: priset varierar beroende på vilket paket ni väljer.

Balos-lagunen

Idylliskt, fridfullt, bildskönt är alla ord som skulle kunna användas för att beskriva Balos-lagunen. Med dess mjuka, vita sand och grunda, kristallklara vatten är Balos lämpligt för alla åldrar. Balos ligger på nordöstra Kreta nära Kissamos i Chania-prefekturen. Man kan nå Balos-lagunen antingen med båt från Kissamos eller med bil. Det är viktigt att observera att den större delen är vägen till Balos är grusväg vilket ibland kan göra det svårt att köra. När ni väl kommer fram till Balos, kommer ni att se att det utan tvekan är en av Kretas vackraste stränder.

Adress: Nordväst om Chania-området, nära ön Gramvousa Öppettider: Båtar avgår dagligen från Kissamos Kostnad: Om man kör bil kostar det 1€ i vägavgift, reser ni med Gramvousa Balos Cruises kan ni köpa båtbiljetter från Kissamos till priset 22€ för vuxna.

Stranden Elafonissi (Elafonissos)

Helt och hållet spektakulär! Belägen på Kretas västra kust, omkring 76 km från Chania. Elafonissi kan skryta med knädjupt, kristallklart vatten som sträcker sig så långt ögat kan se. När man drömmer om paradiset, är det Elafonissi-stranden man ser framför sig! Solstolar och parasoller finns tillgängliga och är bra om man vill slippa undan middagshettan, men det finns inget mer avkopplande än att ligga på den mjuka, vita sanden intill havet som fortfarande är varmt. Tillgängligt med båt, buss eller bil. Det anordnas många guidade rundturer till Elafonisso. Det finns kiosker som säljer mat och dryck på stranden.

Adress: Elafonissi, Innachori, 73012, Kreta Grekland Kostnad: Tillträde till stranden är kostnadsfritt, men en avgift måste betalas om man vill använda solstolar och parasoller.

Det heliga klostret Arcadi

Det heliga klostret Arkadi har haft en lång och bitvis tumultartad historia. Detta kloster blev en symbol för motstånd och frihet för Kreta; efter att konflikt uppstod under det Ottomanska riket, var de kretensare som sökte skydd i klostret nära att offra sig själva genom att spränga tunnor med krut istället för att kapitulera. Denna heliga plats har blivit ett viktigt mål både för turister och pilgrimer. Inte nog med att klostrets historia är fantastisk, dess arkitektur är lika enastående intressant och går tillbaka till renässansen. En utflykt till det heliga klostret Arkadi erbjuder både visuell skönhet och en vördnadsbjudande redogörelse för dess långa och händelserika historia.

Adress: Vid den nordvästra foten av berget Psiloritis Rethymnon, Kreta, Grekland Kontakt: +30 28310 83135; arkadi@tenet.gr Öppettider: Öppet året runt, öppettider April-maj kl. 09.00-19.00, juni-september kl.09.00-20.00, oktober kl. 09.00-19.00; november 09.00-17.00; dec-mars 09.00-16.00 Kostnad: omkring 2:50€

Samariaravinen och nationalparken

Nationalparken Samaria grundades år 1962 och det är där Samariaravinen är belägen. Lokala och unika arter av flora och fauna, som ni kan se under besöket i ravinen, skyddas av internationell lagstiftning. Då ni kommit ungefär halvvägs på vandringen passerar ni byn Samaria, där ni kan beundra arkitekturen hos de gamla husen vars invånare fick flytta när Samaria utnämndes till nationalpark. Vandringen kan ta mellan 3-8 timmar. Ta med en vattenflaska som ni kan fylla på i de friska källorna, mat, en hatt och solskyddsmedel. Den bästa tiden att besöka ravinen är tidigt på morgonen, innan dagens hetta sätter in, och före inflödet av turistbussar som dagligen besöker ravinen.

Adress: Belägen i nationalparken Samaria, i de vita bergen (Lefka Ori) på västra Kreta Öppettider: Maj – oktober varierande öppettider, vanligen från 07.00 till 15.00, alla måste lämna parken före solnedgången, Kostnad: 5€ per person, möjlighet till rabatter finns.

Spinalonga, Elounda

Sedan 1970-talet har Spinalonga blivit en skyddad arkeologisk plats. Spinalonga har en lång, komplex och tidvis kontroversiell historia. Genom historien har ön Spinalonga erövrats av Venedig och sedan av de ottomanska turkarna, och där finns många historiska och arkitektoniska kvarlevor och byggnader, inklusive en venetiansk fästning. En av de mest välkända aspekterna av Spinalonga är dess historia som den ö dit dit de spetälska blev förvisade. Detta upphörde år 1957. Spinalonga har blivit extremt populärt som turistattraktion, både på grund av dess intressanta historiska kvarlevor, dess arkitektur och den vackra naturen som omger ön.

Adress: Spinalonga tillhör Lasithi-prefekturen, nära Elounda. Öppettider: Under sommarmånaderna, besök med båt från Elounda, Plaka eller Agios Nikolaos Kostnad: 3€ på plats. Kostnaden för transport varierar från hamn till hamn.

Grottan Agia Sofia

Grottan Agia Sofia ligger på västra Kreta. Efter att ha gått uppför de omkring etthundra trappstegen som leder upp till grottans ingång, kommer ni snart att få se att detta bara inte är en grotta, utan även platsen för en vacker och mycket intressant kyrka. Vid ingången till grottan kan ni tända några ljus mot en liten donation. Historiska reliker från yngre stenåldern har upptäckts i grottan.När ögonen anpassat sig efter mörkret, kan man utforska grottan. Här inne kan man se de häpnadsväckande naturliga formationer som bildas av stalagmiter och stalaktiter och även de religiösa aspekterna av kyrkan genom grottans väggar. Detta är en sevärdhet som passar mycket bra att besöka på vägen till Elafonissi. Det finns en liten kiosk som säljer mat, drycker och kaffe på platsen.

Address: Topolia, Chrissoskalitissa, 73010, Kreta, Grekland Öppettider: Inga restriktioner Kostnad: Gratis

Lychnostatis Friluftsmuseum

Lychnostatis är ett museum som utformats för att befrämja förståelsen av den unika kretensiska kulturen och livsstilen. Museet har ett stort urval av ovanliga utställningar, byggnader och historiska föremål som tillsammans ger besökare en bred inblick i den kretensiska kulturen. Utställningar på museet inkluderar en vacker trädgård med kretensiska örter, fruktträd och lokal flora, keramikverkstad och vinpress för att bara nämna några. Det finns även ett vackert utomhuskafé vid museet.

Adress: Heronissos, Kreta Kontact: +30 28970 23660 Öppettider: (stängt söndagar) 09.00 – 14.00 Kostnad: Vuxna 5€, studenter 3€, barn (under 12 år) 2€