Shopping på Kreta

shopping-crete

Vad du än söker, hittar du på Kreta. Shoppingen på Kreta är allomfattande och mycket varierad. Vare sig man beger sig till Heraklion för att hitta designbutiker, eller till Chaniea för att köpa souvenirer eller traditionell kretensisk konst, kommer man definitivt att hitta något som man vill ta hem som ett minne av sitt kretensiska äventyr. Här är en lista över några av de mer unika shoppingupplevelser som Kreta kan erbjuda:

Chania

Chania är rätt plats om man söker traditionellt grekiskt konsthantverk. Denna pittoreska stad har alltid varit välkänd för sina prisvärda läderartiklar av god kvalitet. Dessutom är Chania utmärkt för souvenirshopping eller för att köpa lokalt odlade produkter som vin, kryddor, honung och oliver. Om man söker unika guld- och silversmycken, finns det mycket att välja mellan i Chania, i alla prisnivåer. Det finns även många kläd- och skobutiker i Chania.

Leather Alley, Chania

Läderartiklar har blivit så populära att Chania har en hel gata ägnad åt läderhantverk, ”Leather Alley”. Som namnet antyder, är detta en hel gata med bara affärer som säljer handgjorda läderartiklar. Om man väljer rätt butiker, kan man köpa handgjorda läderartiklar av utmärkt kvalitet till mycket bra priser. Leather Alley ligger mitt i Chania och säljer alla slags handgjorda läderartiklar, inklusive plånböcker, väskor, skärp, skor och sandaler. Leather Alley säljer stövlar i kretensisk stil av fantastiskt bra kvalitet. Många av stövelmakarna i gränden kan tillverka skor och stövlar på beställning om man så önskar.

Adress: Skridloff-gatan, Chania

Chanias inomhusmarknad

I Chania, i en vacker byggnad som är formad som ett kors, finns en stor inomhusmarknad som säljer allt från färsk fisk, skaldjur och kött till lokalt producerad olivolja och kryddor. Den energiska och karismatiska atmosfären på marknaden är smittsam och påminner ibland om ett scenframträdande. Det finns även några restauranger och stånd där man kan äta utmärkt goda rätter, lagade av färska lokala produkter.

Adress: Tzanakaki Street, Chania, Kreta Kontakt: +30 2821 092000 Öppettider: Mån – Lör 08.00 – 13.30, Tis, Tor och Fre 17.00 – 20.00

Talos Plaza

För dem som söker efter shopping under ett och samma tak, finns Talos Plaza i Heraklion. Detta är det största shoppingcentret på hela Kreta. Talos erbjuder alla slags shoppingmöjligheter från skönhetsbutiker och klädafförer till babyaffärer. I Talos-komplexet finns även ett urval av olika restauranger och en biograf.

Adress: Sofoki Vebizelou Minoos & Pelasgon, Heraklion, Kreta Kontakt: +302810255555 Öppettider: Mån-Lör 09.00 – 21.00

Lychnostatis Friluftsmuseum/ Idolio Shop

En av sevärdheterna på Kreta är Lychnostatis friluftsmuseum i Hernosnissos. På detta museum visas en unik och vacker utställning av historien bakom Kretas kultur och livsstil. ’Idolio’ är butiken som ligger i anslutning till museet, och som säljer och förevisar ett urval av moderna och antika konstföremål från hela Europa. Idolio säljer smycken, skulpturer, målningar och många fler konstformer. Det är en verkligt unik och inspirerande affär med många vackra saker som man kan titta på och köpa. Sakerna på ’Idolio’ känns som en fortsättning av museet.

Adress: Heronissos, Kreta Kontakt: +30 28970 23660 Öppettider: (stängt lördagar) 9.00 – 14.00 Kostnad: Vuxna 5€, Studenter 3€, Barn (under 12 år) 2€