Turisthandledning för Kreta

kreta-guide

Kreta är en av de mest unika och mångsidiga grekiska öarna, både vad gäller kulturen och landskapet, med de vackra stränderna, den magnifika, bergiga terrängen och de många historiska minnesmärken som är spridda över ön. Enligt grekisk mytologi är Kreta platsen där Zeus, gudarnas konung, föddes. Kretensarna sätter en ära i att upprätthålla sin ”Kretensiska livsstil” och deras mat, tradition, kultur och klädstil speglar Kretas egenart.

Kreta ligger på Greklands sydligaste punkt i den södra delen av Egeiska havet. Med sina 8 336 kvadratkilometer är Kreta även Greklands största ö. På Kreta bor omkring 650 000 människor, majoriteten av dessa bor i Heraklion som är Kretas huvudstad.

Kreta är uppdelat i fyra prefekturer, Chania, Heraklion, Rethymno och Lasithi. Var och en av dessa prefekturer erbjuder turisterna en unik upplevelse, och det finns stora skillnader mellan alla de fyra områdena.

År 2009 välkomnade Kreta fler än två miljoner turister och varje år tar ön emot omkring en fjärdedel av alla turister som besöker Grekland. Tack vare Kretas klimat och terräng finns det rikligt med olivträd, apelsinträd, honung och vin, vilka har kommit att utgöra huvuddelen av den kretensiska mathållningen, matlagningen, jordbruket och exporten.

Kretas historia går långt tillbaka och har tidivis varit turbulent. Kreta har varit bebott sedan den tidiga stenåldern, men fokus har främst legat på Kretas historia sedan den minoiska civilisationen. Många av de arkeologiska fynd och föremål som hittats på Kreta är från den minoiska perioden, inklusive Faistos-palatset och den nu arkeologiska fyndplatsen Knossos. Under sin historia har Kreta även legat under venetianskt styre och under de ottomanska turkarna. Under andra världskriget gjorde Kreta under en lång period motstånd men ockuperades slutligen av tyskarna.

Under dess långa och tumultartade historia har man på Kreta alltid varit stolta över sin unika kultur, och försökt att upprätthålla den så mycket som möjligt. På Kreta skiljer sig kulturen något från i andra delar av Grekland, något som märks tydligt i kretensisk mat, musik, språk, mode och dans.

Klimat

Många människor kanske frågar sig när den bästa tiden att resa till Kreta är. Detta beror främst på vilken sorts semester som vore idealisk. Kreta erbjuder variation både när det gäller klimatet, landskapet, sightseeing och aktiviteter. I genomsnitt har Kreta 300 soldagar årligen. I allmänhet kännetecknas vädret på Kreta av måttligt regniga vintrar med snö på bergen under november och maj, och heta, torra somrar med temperaturer på mellan 30 och 40 grader, den intensiva värmen under högsommaren kan ibland göra sightseeing utomhus nästan outhärdligt. Vädret och temperaturen skiljer sig mellan olika delar av ön. Som exempel har den södra sidan fler soldagar än resten av Kreta.

Juli och augusti är de varmaste månaderna, medan vädret under september gradvis blir svalare och mindre blåsigt. Förutom under sommarmånaderna kan vädret på Kreta vara varierat, nyckfullt och oförutsägbart. Den regniga årstiden brukar börja i slutet av oktober och fortsätta till i mars.

Transport

Kreta är en ö som går att nå med flygplan och båt. På grund av alla miljoner turister som strömmar till Kreta årligen, finns en relativt väl utbyggd infrastruktur för turism på ön, inklusive lokaltrafiksystemet. Bussar är det viktigaste kollektiva transportmedlet på ön och drivs till största delen av det minoiska bussbolaget KTEL. Bussar som trafikerar den norra sidan av ön går ofta, och är vanligtvis punktliga och prisvärda. Det finns fortfarande bussar som går till den södra delen av ön, men dessa går mindre ofta.

Kreta är en mycket stor ö att utforska, med somliga svårframkomliga grusvägar och besvärlig terräng. Taxibilar är ett mycket effektivt och pålitligt sätt att se Kreta, de är även relativt billiga på Kreta jämfört med andra delar av Europa. Det är viktigt att kontrollera att taxametern alltid används. Det finns prisguider på stora taxihållplatser som visar ungefär hur mycket det kostar att resa till olika delar av ön.

Det sista kollektiva trafikmedlet som används för att utforska Kreta är båtar. Många båtbolag trafikerar Kreta och det är ofta meningsfullt att jämföra erbjudanden från olika bolag. Dessutom finns det ett urval hamnar i Kreta varifrån båtar avgår till de populära turistmålen runt om på ön. Ibland varierar priserna dramatiskt mellan de olika hamnarna, så tag detta i övervägande när ni bokar era biljetter.

Platser att besöka

Det kan vara svårt att sammanfatta de viktigaste förorterna eller områdena på Kreta eftersom det faktiskt finns så många fantastiska sevärdheter på ön, på så många vitt skilda ställen. Chania och Heraklion är vackra förorter, med mycket att erbjuda, på grund av deras popularitet bland resenärer finns där en väletablerad infrastruktur för turism.

Kollektivtrafiken i båda dessa städer är väletablerad med både bussar och båtar som avgår regelbundet från hamnarna i Chania och Heraklion. Heraklion är Kretas största stad, följd av Chania; båda städerna erbjuder shopping, restauranger, hotell, kaféer och utmärkt tillgång till kollektivtrafik. I båda städerna finns många fantastiska sevärdheter såsom den hisnande Samariaravinen i Chania och den arkeologiska platsen Knossos i Heraklion.

Om ni vill festa är Malila eller Heronnisos troligtvis rätt plats att besöka, emellertid finns det möjligheter att festa och roligt nattliv på hela ön.